This Shit - mi ez a szar?

Talán a Balkán óta nem találkoztam ennyire eredeti ötlettel, mint Juhász "Skinny" Máté This Shit-je. Úgy gondolom, hogy a This Shit pontosan egy olyan márka, amire már régóta szüksége volt a magyar gördeszkázásnak, ezért csak remélni tudom, hogy ez az igencsak gyerekcipőben járó projekt nem fog a Mana, az Eclipse, a Matra vagy a már említett Balkán sorsára jutni. És hogy miért udvaroltam ennyire körbe a dolgot? Azt a Mátéval készített interjúból megtudhatjátok! Support your local skate shop brand!

Milyen volt a bemutató a Telepen?

Elég halvány. Hatvanan hetvenen visszajelölték, de alig jött el valaki. A törzsvendégek voltak szinte csak, azok akik amúgy is ott lettek volna a Telepen. Tudod olyanok, akiknek nem sok köze van a gördeszkázáshoz. A nagy gördeszkás keménymagból bazdmeg meg senki nem jött el, alig voltak néhányan.

De érted, nekem sokkal többet jelentett az, hogy ott volt például a Mátyás Ricsi, aki azt mondta hogy a jelenleg futó magyar projektek közül ehhez az egyhez adná a nevét.

Beszéljünk magáról a Dissitről, ami egyébként (most már hivatalosan is) This Shit! (nevetés)

Igen, mindenki azt hitte először hogy “disszit”. Tudom hogy úgy is van jelentése, de én a This Shit-re gondoltam a kezdetektől fogva.

Honnan a név?

Megelőzve a negatív hozzászólásokat úgy gondoltam, hogy inkább elindítom egy szarnak az egészet. Végülis a koszos utcák világát és a hasonlóan undormány dolgokat akarom kifejezni ezzel.

Hogy érted hogy "szarnak" nem veszed komolyan?

Nem a legjobbként akarom feltüntetni magam, mint más cégek. Nem akarom azt állítani, hogy ez a legjobb dolog a világon, hanem ez csak egy szar, ami az ocsmány gördeszkás életmódot kifejezi  hiszen csak iszunk, deszkázunk meg szét vagyunk, ameddig bírjuk.

A lényeg, hogy a mi oldalunkról, az utcáról szeretném bemutatni az embereknek a gördeszkázást. Nézzétek meg a videót, az egy az egyben bemutatja az én elképzeléseimet. A grafikák nem feltétlenül a gördeszkás vonalon mozognak, de mégis nekik szól, teljes mértékben gördeszkás márkát szerettem volna csinálni.

Pedig te otthon vagy a többi underground irányzatban is: graffiti, hip-hop stb…

Ha megkellene határoznom a célcsoportot, akkor egyértelműen a gördeszkásokat célzom meg a This Shit-tel.

Egyébként akkor jött el az a pont, hogy úgy gondoltam muszáj csinálnom valamit, amikor egyre többször találkoztam a Facebookon a magyar gördeszkás márkák és skateshopok megosztásaival. 

Az első mintáid régóta érlelődtek benned? Mikor készítetted el az első grafikát?

Folyamatosan kaptam a visszajelzéseket azoktól, akik látták a régi rajzaimat. Mindig mondták hogy ezeknek kellene csinálnom valami oldalt, ahova feltöltögetem őket, de én akkor még nem akartam bemutatni a munkáimat. Aztán egyszercsak, ahogy ültem a gépem előtt és éppen jött az arcomba a sok szar, úgy gondoltam hogy itt az ideje csinálni valamit. Egyébként innen is jött a név.

Annyira szar minden és mindennek akkora reklámja van, hogy bazdmeg úgy gondoltam hogy itt ez a szar, ezt fogjátok megenni mert ez real. Végül kitaláltam a This Shitet.

Nincs egy olyan cég itthon, akinek lenne egy olyan grafikusa, aki úgy látja a dolgokat, ahogyan azoknak lenniük kellene. Egyszerűen nem értik mivan? Én négy éve tanulok tervezést, de még ma is alaposan átgondolom mit publikálok.

Honnan jött a szakállas, bajszos figura, ami szinte minden ruhadarabon visszaköszön?

Nem szeretek állat rajzolni. (nevetés)
Szeretek is a szőrrel dolgozni, nagyon jól néz ki grafikailag a sok kis vékony vonal.

Amúgy nagyon gáz, hogy a bajusz ekkora divat lett, de a régi idők bajszai egyfajta tiszteletet és tekintélyt biztosított a viselőjének, ezért is szeretem. Végtelen variációja van és nagyon jól néz ki.

Te is büszke bajusz viselő vagy és ahogy látom most csináltál is vele valamit, nem?

Nem, csak be van pödörítve.

Valahogy most sűrűbbnek tűnik!

Jó, ezt hallani! (nevetés)

Sokat foglalkozol a bajszod ápolásával?

Mint a DB (Bihary Árpád - a szerk.)? Nem! Felül és középen szoktam csak néha leborotválni, de már azt sem csinálom.

Akkor azért tűnik ennyire erősnek!

Ja, bár én már hamarabb kezdtem a növesztést, mint ahogy bejött a divatba.

Nem szoktak a bajszod miatt beszólogatni az utcán?

Mindig nagyon néznek, meg röhögnek. A cigányoknak egyébként egyenesen bejön a bajusz, a múltkor az egyik meg is dícsért a 4-6-on. Náluk egyébként is szokás bajszot viselni, ezért bejön nekik.

Ráadásul a csajokat is lehet tesztelni vele, akkor találtál magadnak igazán jó nőt, ha bajusszal is tetszel neki!

Vissza a This Shit-hez! Hol tartasz vele?

Volt most ez a kiállítás dolog, amit egy hónapig lehetett megnézni a Telepen.  Ott volt hat póló és két plakát. Azóta ezeket elhoztam és kikerült a kirakatba két elég beteg próbababus...ha arra jártok mindenképp nézzétek meg. Amúgy vannak megrendelések úgy néz ki tetszik az embereknek.

Teljesen egyedül csinálsz mindent?

Igen, kivéve a videót! Illetve a videót is én kameráztam, de egy haverom, Baksa János vágta meg. Az a durva a srácban, hogy teljesen más karakter mint én, viszont három szó után kiszívta az agyamból, hogy mit akarok ezzel a videóval üzenni. Mindössze két konzultáció után megcsinálta patentra az egészet.

A márkát hivatalos formában is szeretnéd folytatni?

Na látod ez a gond ezzel, hogy ahogy el kell kezdenem az üzleti részével foglalkozni nekem megférgesedik a dolog. Elromlik az egész és nincs is hozzá kedvem. Ma is úgy keltem fel, hogy ma már kellene foglalkoznom a megrendelésekkel és az egész kedvem elment a mai naptól.

Nekem addig hobbi és addig művészet, amíg nem a pénzért csinálom. Én azért csinálom hogy üzenjek valamit és hogy olyan emberekre találjak, akik hasonlóan gondolkodnak mint én. Persze ahhoz hogy üzenjek pénz kell, amire ezekszerint tőlük tudok szert tenni…

Ha valaki szeretne, akkor mennyiért tudna rendelni?

3500 kibaszott forintért, ami nem pénz egy designer pólóért.

Kaptál már szakmai visszajelzéseket?

Igen! Azt hallom vissza, hogy egyedi, hogy ilyen nem nagyon vagy inkább egyáltalán nincs MO-n. Szóval ja, pozitívak.

Ha valamilyen oknál fogva az üzleti része a dolognak elvenné a kedved a további munkától, mivel foglalkoznál a suli elvégzése után?

Mindenképp szeretném csinálni a This Shit-et, az üzleti részébe majd belerázódom. A This Shit az alapja egy még készülőben lévő projektnek. Szeretnék létrehozni egy grafiki társulatot, ami a diplomamunkám is lesz egyben. De ezek még elég ködös elképzelések.

Ebből egyébként nem meggazdagodni szeretnék, hanem folyamatosan szeretném visszaforgatni a pénzt a márkába. A társulatból kiszedett pénzből folyamatosan csinálnám a ruhákat, később lapokat, videókat stb…

Lapot is szeretnél?

Igen, tervben van. A diplomamunkámban már lesz is. Az egyetlen probléma egyébként az, hogy a Dissit-et nem tudom továbbvinni, mert van egy olyan amerikai márka, hogy Dissizit. Ezért változtattam az arculaton és ténylegesen This Shit-ként viszem tovább.

Mi motivál a This Shit grafikák tervezésében?

A gyűlölet és az utálat. Na jó, nem feltétlenül. Ez a társadalom amiben élünk, nagyon nagyon eltitkolja, elnyomja az igazságot. Itt csóróság van, itt küzdened kell a dolgokért, ha kimész deszkázni akkor kibaszottul eléd fog menni a galamb, be fog ugatni a néni, a kutya, elkap az ellenőr. Akárki akármit mondd, a gördeszkázás az egy mocskos dolog, hiszen folyton kint bandázol az utcán. Nincs csillogó skatepark, itthon nem dzsippel mész ki deszkázni.

Itt kimész bazdmeg gyalog és fázol, itt ez van, ez a mindfuck. Ez bassza az agyadat minden nap, mert úgyis belekerülsz valamilyen attrocitásba, mert gördeszkás punk vagy.

De ez inkább csak erre a térségre jellemző nem?

Nem mondanám. A gördeszkázás az szerintem mindenhol ugyanaz. Mindenhol az utcán nyomod, amikor elkezdesz gördeszkázni annak az anyukád nem örül. Minden régi grafikából szinte az jön vissza. A deszkás bakancsba, pánk hajjal nyomja az öreg néni meg bottal veri.

Tehát a kezdetekben mindenki így áll hozzá, persze a színvonal az idővel változhat. Vannak olyan deszkások, akik ha felnőnek akkor nem feltétlenül élvezik azt, hogy ellentétbe keverednek az utca emberével.

Hogyan alkotsz? Befolyásol a zene?

Mindig változó, ha most itt ragadnék nálad akkor lehet hogy unalmamban, amíg te gépezel, addig én rajzolnék. Viszont ha úgy kezdek neki valaminek, hogy csinálni akarok valami jót, akkor szinte biztos hogy szar lesz, de ha elkezdek csak úgy rajzolgatni és megtetszik az ötlet, akkor tuti nem fejezem be, hanem inkább hazamegyek, kigondolom és befejezem. De természetesen van olyan is, amikor tudatosan eltervezem, hogy valamiből grafikát akarok csinálni.

Amúgy meg nagyon hangulat függő hogy mit csinálok. Ha éppen koszos 93-as east coast hiphoppot hallgatok akkor valószínűleg nem kezdek neki egy kettévágott varjút kidolgozni hiperrealban, hanem inkább valami ahhoz illőt csinálok. Ha éppen a 70-es 80-as 90-es évek metálos vonalán mozgok akkor megint csak más lesz a végeredmény.

De azt a kérdést utálom a legjobban, hogy “milyen zenét hallgatsz?” - Azt amit anyád hallgat. Nagyon sok mindent hallgatok. A válaszom: Jót. Ssss,nyugi,hidd el.(nevetés)

Egyébként mindenféle zenét szeretek. Még SP-re is rajzoltam. Na jó, nem is. (nevetés)

Van olyan grafikus akire felnézel?

Jim Phillips Santa Cruz-os mintáit nagyon kedvelem, főleg a “Screaming Hand-et”. Az az oldschool, szét színezett, őszinte, beteg, rajzfilmszerű világ amit képvisel, az nagyon tetszik. A Polar logója is nagyon zseni, de a Volcom grafikái is kurvára bejönnek.

Mi a véleményed a magyar márkákról?

Az Ettemboronak az arculata és az amit a Ricsi képvisel (pl: a család feeling, a sajátos gördeszkás életvitel) az nagyon jó, teljesen átjön. Örülnék neki, ha a későbbiekben ez a This Shit-ből is sugározna. Viszont a grafikáikkal nem teljesen vagyok kibékülve, ez szubjektív vélemény, de sokat gyengének találok, ezzel szemben pedig van egy-két jól eltalált is köztük, például az alap logó nagyon tetszik. Én azon a Guns N’ Roses-os őszinte rocker vonalon mozognék továbbra is a helyükben.

A Simának nagyon adta az arculata. Az kurvára tetszett, de sajnos már nincs. A Matra is bejött, letisztult volt, látszott rajta hogy idősebb arcok csinálják és a kevesebb több elv alapján született egy eléggé erős, könnyen beazonosítható dolog.

A Cirrus munkái is tetszenek, egyedi, de nincs túl nagy ismeretsége, ezért márka szinten nem tűnik erősnek. A Hedonism az jó, de kellene még egy kis időt és munkát vagy valami fűszert belefektetni. A Pepper új metálos logója fain, sokkal jobb mint az előző. Szerintem az tök király, hogy a Laci családapa flashben gondolkodva csinálja a dolgait – vicces, aranyos, kedves.

(Közben telefoncsörgés)

A Plan B írt, hogy kellene grafika a lapjaikhoz. (nevetés)

Hogy állsz most a gördeszkázással?

Nyomatom. Tudod hogy volt egy olyan időszakom májustól júniusig, amikor mindig rinyáltam, mert annyira fájt a derekam, hogy járni alig bírtam.

Mi volt pontosan a baja a derekadnak?

Még egyszer nagyon régen fel akartam olliezni három lépcsőt, de nem jött össze és ráestem a derekamra. Utána mondta a doki, hogy valószínűleg összecsúszott két csigolyám és ez rendszeresen kisebb-nagyobb időközönként fájdalmakat okoz, és ha ez előjön akkor az annyira fáj hogy pl. nem tudok megfordulni az ágyban.

Szinte az egész nyaram odalett emiatt. Prágában sem tudtam deszkázni, csak botorkáltam. Aztán augusztusban kicsit helyrejött, szét nyomattam magam és visszatanultam mindent.

Akkor nem hagyod abba!?

Nem hagyom abba soha, megy a frontside flip még mindig! (nevetés) 
De ugye te sem!?

Nem, soha!

Köszönet, üzenet?

Magamnak és az összes anyunak.
Amúgy nincs. 

Ha valaki szeretné támogatni a kezdeményezést, vagy esetleg rendelni szeretne az mindenképp keresse fel a This Shit facebook oldalát a további információkkal kapcsolatban: https://www.facebook.com/thisXshit

Hozzászólások

Atek képe

push this shit!

Different day, same Wasted!

Atek
Laci képe

Kiraly Skinny! Egy dologgal nem ertek egyet: szerintem siman a legmagasabb szinten van grafikailag a This Shit.

Laci
Attila Toldi képe

Kurvajó az egész, Mo-nak már tényleg hiányzott egy ilyen márka. Hatalmas RESPECT!

Attila Toldi